Prowadzenie restauracji lub baru to zajęcie wymagające zaangażowania. Ale jakie cechy powinien mieć lokal aby przyciągnąć największą ilość klientów? Co jest najważniejsze?
Oryginalny wystrój i projekt karty menu
Zarówno ciekawa aranżacja wnętrza restauracji jak i czytelna karta menu to podstawa. Ważne jest aby wygląd lokalu był jedyny w swoim rodzaju. Dobrym pomysłem jest urządzenie restauracji w stylu vintage lub retro, które obecnie są bardzo modne. Efekt stylowego wnętrza można osiągnąć używając do urządzania pomieszczenia unikalnych mebli oraz dekoracji.
Jeżeli zdecydujemy się już na wybór odpowiadającego nam designu należy dopasować do niego kartę menu z ciekawym projektem graficznym. Takie połączenie sprawi, że restauracja stanie się rozpoznawalna, a co za tym idzie przyciągnie większą ilość klientów.
Jaka powinna być karta menu?
Projekt karty menu to nie lada wyzwanie. Jeżeli uda nam się już wybrać odpowiednią czcionkę oraz dopasować barwy i grafikę stron do stylu naszej restauracji musimy zdecydować się na ilość dań, jaką umieścimy na liście. Warto pamiętać, że więcej nie zawsze znaczy lepiej. Karty menu nie zawsze muszą posiadać dużo stron, aby dania zadowoliły podniebienie klienta.
Często wygrywa minimalizm, dlatego karta menu może składać się nawet z jednej strony. Największe jest przecież dopasowanie do upodobań klienta oraz oryginalność serwowanych dań.
Nie można zapominać o ciekawych nazwach, które powinny być apetyczne. Dobrze również, aby one pasowały do naszej restauracji. Takie połączenie pozwoli nam na stworzenie idealnej karty menu, która doda lokalowi wyjątkowego charakteru oraz przyciągnie stałych klientów. Warto pamiętać, że przy prowadzeniu lokalu najważniejszy jest pomysł oraz nasze zaangażowanie. Kreatywność to połowa sukcesu, ponieważ właśnie dzięki niej możemy osiągnąć wymarzone efekty pracy.